Cum să creezi un spațiu cu adevărat confortabil pentru trai? Mai jos vă răspund experții de la onx.md.

Inițial, termenul „ergonomie” a fost folosit în primul rând în raport cu locul de muncă: așa-numita știință a optimizării pentru cea mai eficientă și productivă activitate de producție umană. Cu toate acestea, în timpul nostru, această disciplină a devenit mai generală: astăzi ergonomia studiază, printre altele, interacțiunea oamenilor cu mediul în care trăiesc.

Ergonomia interiorului poate fi considerată arta de a crea cel mai confortabil spațiu de locuit pentru o anumită persoană sau categorie de persoane. Este important să înțelegem că nu există o „rețetă” universală aici, dar principiile de bază care ar trebui luate în considerare pot fi formulate.

Pentru un designer, ergonomia nu este doar o știință, ci și un instrument care ajută la convingerea clientului de corectitudinea planului de amenajare a mobilierului. Principiile ergonomiei sunt necesare, astfel încât locuitorii să nu se lovească de colțurile bucătăriei, de canapele sau dulapuri, astfel încât obiectele din cameră să arate armonios și între ele este posibil să vă mișcați liber. De asemenea, ergonomia corectă va asigura ca, în timp ce lucrați la masă, spatele să nu obosească din cauza înălțimii incorecte a mobilierului sau apa să nu curgă pe coate atunci când vă spălați, de exemplu. Confortul nostru depinde de asta.

Dimensiunile umane

Gândește-te înainte la nevoile tale

S-ar putea să vă placă zeci de interioare frumoase, iar dorința de a le replica în casa dvs. este de înțeles. Cu toate acestea, un interior bun și ergonomic trebuie în primul rând „adaptat” proprietarului său. Înainte de prima dvs. conversație cu un designer, încercați să vă analizați obiceiurile zilnice, întocmiți un plan pentru săptămână și weekend, creați trasee tipice pentru dvs. prin casă și amintiți-vă care sunt lucrurile enervante din viața de zi cu zi. Cu cât îi spui mai multe detalii (chiar minore) unui profesionist, cu atât va fi mai ușor să planificați împreună un spațiu care să se potrivească stilului tău de viață.

Planificați locația prizelor și a întrerupătoarelor

Geometria viitorului spațiu de locuit va depinde în mare măsură de locația prizelor: de exemplu, sursele de iluminat (și zonele pentru care sunt furnizate), precum și aparatele de uz casnic vor fi „legate” de acestea. De aceea, planul electricianului trebuie aprobat îndată după ce a fost convenit planul de amenajare a mobilierului. Un singur întrerupător în cameră poate să nu fie suficient: de cele mai multe ori va fi necesar să prevedeți înrerupătoare și lângă pat (pentru a deconecta ușor lumina înainte de culcare) și, de exemplu, în zona de lectură (pentru a regla scenariile de iluminare fără a vă ridica din fotoliu). Asigurați-vă că există suficiente prize pentru consumatorii de energie electrică „neevidenți” la prima vedere: printre aceștia pot fi umidificatoare de aer, un aspirator, asistenți vocali, încărcătoare pentru notebook sau alte dispozitive mobile, lămpi de masă sau de podea.

Desigur, nu merită să plasați un „panou” din prize pe perete, deoarece acest lucru încalcă puritatea liniilor din interior (ergonomia este asociată și cu aspectul armonios al spațiului, despre care vom discuta mai jos). Soluția optimă pot fi prizele care combină mai multe funcții: de exemplu, marca Schneider Electric a completat seria Merten cu prize de alimentare cu intrări USB A + C suplimentare, care permit conectarea a trei dispozitive simultan la ele.

Schneider Merten D-Life

Nu supraîncărcați spațiul cu elemente inutile

Un interior ergonomic ar trebui să fie, de asemenea, atractiv din punct de vedere estetic, deoarece numai în acest caz vă veți simți confortabil psihologic în el. În etapa de planificare, este important să oferiți un loc pentru fiecare obiect: de la o scară și o masă de călcat la hainele de sezon și albumele foto școlare. Încercați să păstrați impresia de “aer” în casă: nu suprasaturați spațiul cu obiecte de decor și mobilier pe care decideți să le achiziționați pur și simplu pentru că v-a plăcut aspectul acestora. Designul ergonomic este axat, în primul rând, pe funcționalitate, cu toate acestea, există anumite tendințe în materie de design: obiectele de interior sunt adesea realizate într-un mod minimalist.

Bucătărie ergonomică

Când vă planificați bucătăria, puteți urma regula triunghiului. Suprafața de lucru cu chiuvetă, frigider și aragazul cu cuptor ar trebui poziționată astfel încât atunci când centrele acestor zone să fie conectate, să se formeze un triunghi. Acest lucru va scurta traseele de călătorie în bucătărie și va maximiza efortul. Cu toate acestea, totul depinde de forma și zona camerei. Printre altele, este la fel de important să oferiți un sistem de depozitare funcțional în bucătărie. Rafturile, de exemplu, nu trebuie făcute prea adânc, astfel încât să nu vă fie dificil să găsiți ustensilele necesare.

Camera de zi ergonomică

În living, de obicei dorim să amplasăm mai mult mobilier de diferite formate decât în ​​alte zone, deci este deosebit de important să știm când să ne oprim. Dacă este posibil, încercați să aranjați obiectele la o anumită distanță unul de celălalt: de exemplu, măsuța de cafea trebuie așezată la 40-45 de centimetri de canapea, iar fotoliile vor arăta armonios atunci când sunt la un metru distanță. Apropo, lungimea măsuței ar trebui să fie aproximativ jumătate din lungimea canapelei, altfel va fi dificil să o atingi din anumite puncte.

Dormitor ergonomic

Mulți designeri începători (sau locuitorii care amenajează spațiul de sine stătător) lasă culoare prea înguste între piesele de mobilier și cel mai adesea anume în dormitor există riscul de a face o astfel de greșeală. Asigurați-vă că lăsați spațiu liber pe părțile laterale ale patului și gândiți-vă de mai multe ori dacă, pe lângă dulap, chiar aveți nevoie de o comodă sau de un fotoliu aici (în cazul unei camere compacte). Pentru dormitoarele mici, dulapurile cu un sistem de deschidere glisant pot fi o soluție adecvată.

Sperăm să îți fie de folos sfaturile de mai sus, iar echipa ONX este mereu gata să vină cu cele mai potrivite soluții pentru spațiul și stilul tău de viață.

OFERTA NOASTRĂ

Design și reparație la cheie

Implementăm proiecte de design pentru locuințe, oficii sau spații comerciale. Asigurăm executarea proiectelor exact ca în randările 3D.

0

Comisioane la achitarea în rate

12

Garanție la reparație

3

Modificări de proiect design

Află costul proiectului tău

Câmpurile marcate cu un asterix * sunt obligatorii.
Făcând clic pe buton, confirmați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Leave a Reply