Pentru a nu vă deplasa intuitiv pe întuneric din cameră în cameră după reparații și a nu arunca cabluri prelungitoare prin întregul apartament, scenariile de iluminat necesită a fi gândite în prealabil. Împreună cu designerii ONX, vă vom spune ce să căutați înainte de a merge la magazin după becuri.

Funcțiile camerei

Primul pas în planificarea iluminatului este să determinați ce veți face în fiecare cameră. Cel mai convenabil mod de a face acest lucru este într-un tabel: introduceți toate zonele funcționale acolo și gândiți-vă ce lămpi pot fi utilizate pentru a le evidenția. În coloana Note, adăugați orice observații care par importante, cum ar fi dimensiunea lămpii de birou sau intensitatea luminii.

Proiectanții recomandă începerea implementării unui proiect de iluminat din zone funcționale: un birou, o suprafață de lucru în bucătărie sau o masă de toaletă. Apoi, se trece la surse de lumină care creează senzația unei camere luminată uniform. De obicei, aceasta este o lumină difuză de tavan sau lumină reflectată de pereți. Aceasta este necesară atunci când faceți curățenie sau faceți sport, de exemplu. Decizia finală este iluminarea decorativă. Aceasta poate fi o bandă led în interiorul dulapurilor cu uși de sticlă sau o ghirlandă de-a lungul ferestrei. 

Acest tip de iluminat este mai degrabă necesar pentru ambianță decât iluminare suplimentară și este adesea trecut cu vederea.

Pentru a nu exagera cu numărul de corpuri de iluminat din cameră, alegeți corpurile care îndeplinesc mai multe sarcini simultan. Este important să nu exagerați, astfel încât camera să nu semene cu o expoziție într-un magazin de iluminat.

Planul de amenajare a mobilierului

Pentru a planifica amplasarea corpurilor de iluminat, trebuie să știți cum va fi amplasat mobilierul principal din cameră și chiar dimensiunile sale.

O formulă universală pentru spoturi: un spot la 1 m², distanță minimă de la pereți – 20 cm, distanța dintre spoturi – 30 cm.

Centrul vizual al camerei. Un candelabru în centrul unei camere nu este întotdeauna o soluție bună, deși pare a fi universal. Ar putea fi mai potrivit să centrați lustra în camera de zi relativ față de canape, iar în dormitor – relativ față de pat, altfel se va părea că centrul camerei este deplasat. Centrul vizual al tavanului se poate schimba, de asemenea, dacă camera are un dulap încorporat sau o tijă de perdea ascunsă sub tavan.

Dacă nu există claritate în amenajarea mobilierului, atunci o rețea simetrică de spoturi de-a lungul întregului tavan ar fi o alternativă bună la candelabru sau lustră. Se vor evita greșelile cu umbrele și centrul vizual al camerei. Faceți un pas înapoi de la pereți de cel puțin 70 de centimetri în locurile în care poate fi amplasat un dulap sau alt mobilier înalt, astfel încât să nu se suprapună cu lustra. Planul de amenajare a mobilierului este, de asemenea, necesar, astfel încât lămpile să nu ajungă în spatele raftului sau la înălțimea greșită. Cu lămpile de podea și lămpile de masă, situația este mai simplă, dar și acestea au nevoie de un loc și de o priză pentru a ajunge la cablu.

Proprietăți tehnice

Înainte de a începe lucrul cu lumina, decideți tipul tavanului. Acest lucru va determina ce lămpi puteți pune pe el și pe care nu le puteți instala.

Tavanele suspendate . Acestea fac posibilă încorporarea de proiectoare și benzi LED într-un profil. Pentru corpurile de iluminat încastrate cu becuri înlocuibile și sisteme de șină încorporate, tavanul va trebui coborât cu 8-10 centimetri. Corpurile de iluminat fără becuri înlocuibile pot fi, de asemenea, încorporate într-un tavan suspendat coborât cu 3-6 centimetri.

Dacă nu puteți ascunde toate firele sub tencuială, puteți face cabluri deschise. Această tehnică este potrivită pentru un interior în stil loft, într-unul clasic va părea inadecvat.

Tavanele tencuite. Pentru a încorpora o lampă într-un astfel de tavan, trebuie să faceți o gaură în placa de beton. Dar acest lucru este ilegal, deoarece orificiile îi afectează stabilitatea. Pentru astfel de plafoane, alegeți lumini suspendate și suprapuse. Rețineți că un strat de tencuială nu este suficient pentru a ascunde un kilometru de fire în el. Prin urmare, este mai bine să abandonați un număr mare de surse de lumină separate și să alegeți un candelabru sau un sistem de benzi magnetice. Dacă există puțină lumină, adăugați lumini de perete sau de podea.

Incluziune inteligentă

Comutatoare cu control de la două la trei puncte. Acestea sunt indispensabile pe scări, pe coridoare lungi și camere de trecere: aprindeți lumina la începutul coridorului și o opriți la ieșire. De asemenea, sunt instalate în dormitoare: una este lângă ușă, cealaltă este în dreptul căpătâiului, pentru a aprinde sau stinge lumina direct din pat. Va trebui să plătiți suplimentar pentru cabluri și întrerupătoare suplimentare, dar la scara reparațiilor, plata în exces este mică.

Un singur comutator – mai multe becuri. Uneori este logic să împărțiți un candelabru mare sau o mulțime de spoturi în două moduri pentru a regla intensitatea iluminării. Sau furnizați diferite scenarii de iluminare la un singur comutator, de exemplu: prin apăsarea unei taste se vor aprinde toate lămpile de perete sau doar iluminatul decorativ. Nu face prea multe taste una după alta.

Un alt exemplu de secanriu pentru întrerupătoare este un întrerupător principal de la ușa din față care stinge toate luminile dintr-un apartament. De asemenea, puteți adăuga o clapă pentru a opri prizele, astfel nu veți încerca să vă amintiți toată ziua dacă ați oprit fierul de călcat dimineața sau nu.

Stilul

Un designer profesionist poate încadra o lampă modernă într-un interior clasic, astfel încât să arate elegant, dar fără experiență este dificil să faci acest lucru armonios. Pentru a nu da greș, ridicați imagini cu interioare asemănătoare cu ale voastre, vedeți ce fel de lămpi utilizează designerii și încercați să găsiți altele similare pe piață. În magazinele online, vă puteți baza pe filtrele de căutare. De obicei, acestea oferă o împărțire pe stiluri, cel puțin clasice și moderne.

Leave a Reply